Dave Matthews Band: Stand Up

Stand Up

STAND UP

1. Dreamgirl
2. Old Dirt Hill (Bring That Beat Back)
3. Stand Up (For It)
4. American Baby Intro
5. American Baby
6. Smooth Rider
7. Everybody Wake Up (Our Finest Hour Arrives)
8. Out Of My Hands
9. Hello Again
10. Louisiana Bayou
11. Stolen Away On 55th & 3rd
12. You Might Die Trying
13. Steady As We Go
14. Hunger For The Great

Julkaisu: 10.5.2005 (Euroopassa maaliskuussa 2006)

Dave Matthews Bandin kuudes studiolevy, Stand Up, tehtiin yhtyeen omassa, isoon omakotitaloon rakennetussa Haunted Hollow Studiossa Virginiassa. Prosessin edistymistä sai seurata videopätkien ja ääninäytteiden muodossa yhtyeen avaamilla nettisivuilla dmbnewstudioalbum.com. Yhtye ilmoitti aloittavansa ”uuden jakson” urallaan, joten levyä tuottamaan ja soundia uudistamaan pyydettiin hiphop-listahittejä mm. Gwen Stefanille, Beyoncélle ja Eminemille rustannut Mark Batson.

Before These Crowded Streets saattaa olla yksi kaikkien aikojen parhaita levyjä ja nyt he pyytävät minua, mitä ihmettä teen näiden heppujen kanssa?”, oli uusi tuottaja stressannut tuolloin. Uudistumishaluiselle yhtyeelle Batsonilla oli listamusiikkiosaamisen lisäksi kuitenkin pari muutakin korttia hihassaan, jotka tekivät hänestä suorastaan itsestäänselvän tuottajavalinnan DMB:lle: hän oli jazz-muusikko ja toisin kuin esim. Steve Lillywhite, hän osasi myös kirjoittaa kappaleita tai ainakin auttaa luomaan niitä.

Pitkään odotettu uusi levy otettiin vanhojen fanien keskuudessa myrskyisästi vastaan, mutta myös suurella mielenkiinnolla. Ilman Daven laulua yhtyettä ei olisi ihan heti tunnistanut entisekseen. Edellislevyn, Busted Stuff, perinteisemmästä muusikkorockista ei ollut kuin muisto jäljellä. Soitto oli suoraviivaistunut ja muuttunut pelkistetymmäksi. Rumpali Carter Beauford olisi enimmäkseen pärjännyt yhdellä kädellä. Joskus jopa ilman, sillä joku keksi ottaa käyttöön myös rumpukoneet. Esim. hienon melodian ja rytmin jo valmiiksi omaava Old Dirt Hill lähestulkoon pilattiin r´n´b:stä tutulla läpsytyksellä. Toisaalta You Might Die Trying kunnon sähkörumpuineen kuulostaa komealta – suorastaan härskiltä!

Levyllä on läjäpäin kertalaakista takaraivoon soimaan jääviä yksittäisiä hitintapaisia, joita voi nykypäivän hengenmukaisesti sitten vaikka latailla netistä iPodiin. Livenä joitakin levyn kappaleista olikin työläämpää saada istumaan settiin vanhojen kappaleiden joukkoon. Toiset taas, kuten Hello Again, Louisiana Bayou tai jopa American Baby Intro, kasvoivat melkoisiksi live-helmiksi.

Dreamgirl-videota tuli tähdittämään yhtyeen suuri fani Julia Roberts ja Dreamgirl ja American Baby -sinkut saivat runsaasti soittoaikaa radiossa (heidän kotimaassaan). Stand Upin tavoitteena onkin ollut varmasti saada yhtye lopultakin radioon ja sitä kautta saada uutta kuuntelijakuntaa ja tehdä yhtyettä tunnetummaksi myös suuren yleisön korvissa. Nimikkoraita Stand Upin myötä DMB alkoi myös soimaan urheilutapahtumissa ja -lähetyksissä (NFL, NBA…).

Billboardin-listan paalupaikan ottanut Stand Up oli yksi ensimmäisistä levyistä, jota sai myös Dual Disc -versiona.

Hyvää Stand Upilla on ollut yhtyeen halu uusiutua. Mukavaa kuulla välillä yhtyettä näinkin, mutta suutarin olisi ehkä sittenkin parasta pysyä lestissään.

Erinomaista Stand Upissa on se, että vanhojen levyjen arvostus nousi taivaisiin.

Mutta ihan parasta on, että he ylipäätänsä tekivät levyn, eivätkä laittaneet pillejä pussiin. Tämä loistava bändi on vielä olemassa, iloitkaamme siitä!

Mika

Mainokset
Kategoria(t): Studioalbumit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s