MAAILMAN PARAS LEVY JOTA ET VOI OSTAA (1/3)

DAVE MATTHEWS BANDin neljättä studiolevyä alettiin työstämään v. 1999 – 2000 tienoilla. Kappaleiden kirjoitusvastuu oli jälleen kerran kasaantunut yhtyeen nokkamiehen Dave Matthewsin harteille. Kirjoittaminen oli tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen vaikeaa. Davella oli synkkä ajanjakso meneillään tuolloin, ja kappaleista tuli henkilökohtaisia ja melankolisia. ”Sanat tulivat suoraan sydämestä.” Lopulta kävi niin ikävästi, että tuottaja Steve Lillywhitelle annettiin potkut ja viimeistelyä vaille valmis levy haudattiin unholaan. Yhtye ja levy-yhtiö eivät olleet tyytyväisiä sessioiden alakuloisuuteen. Levyn ei pitänyt koskaan ilmestyä.

Sen sijaan yhtye teki pirteämmän ja hyvätuulisemman Everyday-levyn, jonka kappaleet Dave sävelsi yhdessä mm. Michael Jacksonin ja No Doubtin kanssa yhteistyötä tehneen tuottaja Glen Ballardin kanssa. Everydaytä myytiin ensimmäisellä viikolla yli 730000 kappaletta. Levy jatkoi listaykkösenä vielä toisenkin viikon.

Kuukausi Everydayn  ilmestymisen jälkeen Napsteriin tupsahti myös fanien The Lillywhite Sessionsiksi  ristimä levy, jonka ei pitänyt ilmestyä missään ikinä. Yhtye ei pystynyt tekemään asialle mitään. Levystä tuli vapaata riistaa kaikille halukkaille, mitä se on vielä tänäkin päivänä.

Yhtye ei vuodosta tietenkään riemastunut, vaikka kommentit melko lailla toisistaan poikkesivatkin.

Dave: ”Se oli turhauttavaa, mutta tehty mikä tehty. Olin yllättynyt, koska en tiennyt kuinka levy pääsi ulos, enkä tiedä vieläkään, enkä halua ryhtyä arvailemaankaan. Paljon kappaleita oli tehty ja ne oli aikomus vielä viimeistellä.”

Boyd: ”Olisin toivonut, että kappaleet olisi saatu täysin valmiiksi, ennen kuin ne pääsivät ulos. Olisimme todennäköisesti menneet lopulta viimeistelemään ne. Ihmiset ovat näyttäneet pitävän niistä, mutta luultavasti ne olisivat olleet paljon parempia, jos olisimme saaneet viimeistellä ne.”

Stefan: ”Olisi ollut hienoa pitää joitakin niistä vähän enemmän salassa. Ei ole kuitenkaan niin väliksi, sillä meillä ei ollut aikomustakaan julkaista näitä, joten emme olisi saaneet näistä rahaa kuitenkaan.”

Carter: ”Kun tuo levy tuli julki, olin tosi kypsä. Se oli tekele meiltä, joka ei ollut valmis kuultavaksi. Olimme luomassa jotakin, mitä ei oltu vielä viimeistelty, ja tämä on sitä mitä teemme elääksemme, sitten joku tampio vain tuli ja otti sen pois. Jos laitamme näitä joskus levylle, yllätysmomenttia ei enää ole.”

Tuottaja Steve Lillywhite: ”En voi antaa anteeksi näiden viimeistelemättömien äänitteiden julkaisijalle, vaikka minusta tuntuukin, että nämä ovat varmaan vilkkaimmin siirtyvät musiikkikappaleet, mitä olen yhtyeelle äänittänyt.”

Keskeneräinen The Lillywhite Sessions  keräsi ylistäviä arvioita sekä faneilta että kriitikoilta. Sessioiden kappaleita yhtye soitteli ahkerasti myös keikoilla ja heidän toivottiin menevän takaisin studioon saattamaan sessiot loppuun. Ja niin he lopulta sitten tekivätkin.

Busted Stuffista  tehtiin kuitenkin hieman erilainen kuin kulttilevyksi nousseesta The Lillywhite Sessionsista, sillä yhtye menikin studioon yllättäen ilman Lillywhitea. Tuottajan titteli annettiin hänen apurilleen Steve Harrisille. Levylle tuli mukaan myös pianoa ja Hammondia yhtyeen basistin Stefan Lessardin soittamana. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun yhtye ei käyttänyt vierailevia muusikoita levyllä. He päättivät hoitaa projektin loppuun keskenänsä. Tavoitteena oli hävittää Lillywhiten sessioiden ylenpalttinen alakuloisuus. Niinpä joitakin kappaleita tiivistettiin ja sovitettiin reippaammiksi, ja peräti 70-minuuttinen The Lillywhite Sessions  kutistui alle 55 minuuttiin (toki olihan levyllä yksi kappale vähemmänkin).

…jatkuu…

 

Mainokset
Kategoria(t): Studioalbumit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: MAAILMAN PARAS LEVY JOTA ET VOI OSTAA (1/3)

  1. Paluuviite: 2000-luvun parhaat biisit « Harmaakatu – Dave Matthews Band Blogi

  2. Paluuviite: JTR « Harmaakatu – Dave Matthews Band Blogi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s