REMEMBER TWO THINGS (1993) : Maailman paras omakustanne

Remember Two Things

Yleisö hälisee. Ja sitten Carter Beauford lyö 27 virveli-iskua.

Näin alkaa Dave Matthews Bandin omakustannelevy, Remember Two Things, yhtyeen (epävirallisesti) ensimmäinen julkaisu. Hätäisempi kuuntelija voisi luulla levyn alkavan rumpalin soundcheckillä, mutta 28 virveli-iskun kohdalla lähtevät Leroi Mooren saksofoni ja Boyd Tinsleyn viulu komppaamaan tuttua kuviota – Sehän on Ants Marching !

Ensimmäiseksi omakustannelevyksi (The) Dave Matthews Band kuulostaa harvinaisen valmiilta ja kokeneelta yhtyeeltä. Paria puhallinraitaa lukuunottamatta kokonaan livenä äänitetty levy on pelkästään jo äärimmäisen korkeatasoinen livelevy, mutta lyö laidalta keskiverrot studiolevytkin. Taitavaa, puhdasta ja monipuolista osaamista vasta pari vuotta kasassa olleelta yhtyeeltä. Ei siis mikään ihme, että DMB löi heti läpi vuotta myöhemmin ensimmäisellä virallisella studiolevyjulkaisullaan Under The Table And Dreaming.

– –

Dave Matthews Band perustettiin vuonna 1989, kun baarimikko David J. Matthews alkoi kerätä ympärilleen muusikoita, jotka voisivat auttaa häntä demonauhan tekemisessä. Dave Matthews on jälkeenpäin sanonut, että hän heti alussa tahtoi tähdätä korkealle, lähestymällä muusikoita joita hän itse eniten arvosti. Ensimmäiset mukaan lähteneet olivat puhallinsoittaja Leroi Moore sekä rumpali Carter Beauford, jotka saivat nopeasti seurakseen nuoren bassolupauksen, silloin vasta 16-vuotiaan, Stefan Lessardin. Kun vielä lopuksi Boyd Tinsley löydettiin soittamaan viuluosuuksia, oli The Dave Matthews Band kasassa v. 1991 lopulla.

Yksi mielenkiintoinen fakta Remember Two Things- levyyn liittyen on se, että DMB oli jo tehnyt levytyssopimuksen RCA Recordsin kanssa, kun levy julkaistiin. Levy-yhtiö halusi yhtyeen kasvavan korkoa ennen ensimmäisen studiolevyn julkaisemista, lisäävään tunnettavuuttaan omakustannelevyn sekä keikkojen myötä. Ja se kannatti.

RCAn Bruce Flohr oli aiemmin ihastunut Dave Matthewsin tekemään soolodemoon, jonka hän oli saanut John Brody- nimiseltä kaverilta. Flohr on kertonut demon kuulostaneen erittäin paljon Nick Drakelta, jonka suuri fani hän on. Flohr näki yhtyeen keikan New Yorkissa 500 ihmiselle ja otti hienon riskin kirjottaessaan levytyssopimuksen yhtyeen kanssa. Flohrin sanojen mukaan, jos hän olisi silloin ollut tehnyt työtään kauemmin, hän ei olisi tehnyt samantien sopimusta, mutta silloinen naivisuus ja innostus oli antanut hänelle luvan ja mielenrauhan tehdä se.

RCA ja DMB kirjoittivat levytyssopimuksen 13. huhtikuuta 1993 ja levy-yhtiön avustama omakustannelevy Remember Two Things tuli ulos puolta vuotta myöhemmin. Syyskuussa 1994 oli aika bändin lopullisen läpimurron Under The Table And Dreaming- levyn julkaisun myötä.

”Vuonna 1993 näin Dave Matthews Bandin esiintyvän 500 ihmiselle, nyt he myyvät Giant Stadiumin loppuun kahdelle illalle parissa tunnissa.”

-Bruce Flohr

– –

Remember Two Things sisältää kolme virallisille studiolevyille päätynyttä kappaletta : Ants Marching, Satellite sekä Tripping Billies ; ensimmäiset Under The Table And Dreaming- levyn singlejulkaisuja ja Tripping Billies Crash– levyn viimeinen singlejulkaisu. Näiden lisäksi kaikki kappaleet on kuultu jollain virallisista livejulkaisuista, mm. One Sweet World, joka on Live At Luther Collegen levyn upeasti avaava raita sekä useasti keikoilla massiiviseksi venyvä, hengensalpaava, Seek Up. Ainoa poikkeus on upea balladi I’ll Back You Up. Tarina kertoo laulun olleen ensimmäinen Dave Matthewsin kirjoittama laulu, jonka alkuperäinen nimi Will You Marry Me? oli suora kysymys Daven silloiselle tyttöystävälle Julia Greylle, jonka kielteisen vastauksen jälkeen laulun nimi vaihtui ja Dave kirjoitti Julialle uudet, totaalisesti eri sävyn omaavat, laulut Halloween sekä Grey Street.

Levyn päättävät raidat I’ll Back You Up sekä Christmas Song ovat muista kappaleista poiketen äänitetty Daven ja Tim Reynoldsin duokeikalta. Dave ja Tim olivat esiintyneet yhdessä jo ennen DMB:n perustamista, ja näin ollen ei ole ihme, että huikaisevan taitava Tim Reynolds on kulkenut yhtyeen mukana läpi aikojen soittaen jokaisella yhtyeen 1990- luvun julkaisulla sekä mm. oli juuri Euroopan kiertueella Daven kanssa.

Levyn selkäranka on mielestäni omaksi ep:ksi yltänyt Recently, jolle tämä hämmästyttävä alkuperäinen revittely sai hienon kunnianosoituksen, kun yhtye tallensi saman version yli vuosikymmenen myöhemmin Weekend On The Rocks- levyn DVD:lle.

– –

Remember Two Things on upeaa kuunneltavaa. Käsittämättömän valmista, kokonaista, monipuolista, hämmästyttävän taitavaa musiikkia yhtyeeltä, joka tuolloin oli soittanut yhdessä vasta pari vuotta. Levyllä ei kuulu aloittelijan hermostuneisuutta eikä epävarmuutta vaan puhdasta itseluottamusta, hauskanpitoa sekä rakkautta omaan musikkiin.

Ja tästä kaikki vasta alkoi. Ja tie edessä on tänäkin päivänä loputon.

Muutama irrallinen fakta :

– Yhtyeen nimi oli alunperin The Dave Matthews Band. The- artikkeli kuitenkin poistettiin nimen edestä ennen Under The Table And Dreaming Levyn- julkaisua.

– The Dave Matthews Bandiin kuului alunperin myös kosketinsoittaja Peter Griesar, joka kuitenkin jätti yhtyeen vähän ennen yhtyeen saatuaan levytyssopimuksen. Yksi yhtyeen alkuaikojen kappaleista, People People, on juuri Griesarin sävellys

– Levyn kansi on pieni 80- ja 90-luvun buumi : stereogrammi. Eli jos katsot levyn kannessa olevaa kuvaa ”läpi” sen kuvan, niin pystyt näkemään kolmiulotteisen kuvan kädestä, jolla on kaksi sormea ylhäällä. Onnistuu parhaiten, jos hommaat kannet käsiisi..:)

Mikkomarkus Ahtiainen

Kirjoittaja kirjoitti artikkelin kotiuduttuaan sairaalasta, jonne oli joutunut tiputukseen rankan viruksen kaatamana.

Mainokset
Kategoria(t): Boyd Tinsley, Carter Beauford, Dave Matthews, LeRoi Moore, Live, Livejulkaisut, Muuta, Omat jutut, Stefan Lessard, Studioalbumit, Tim Reynolds, Yleistä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s